13. nov. 2006

Morfar som HausfrauBlogger

Ja man skulle tro at det var løgn, men den er god nok.

NU skal jeg jo lige se om jeg overlever det hold jeg fik i ryggen i morges under forsøg på at gøre rent, moralen må være at man ikke skal gøre rent, det gør ondt, jeg overvejer at hyre en husjælp igen.

Tilbage til Hausfrau eller nu er det jo ikke mig der er hausfrau, jeg har brug for hjælp fra en med Hausfrau-kvaliteter.

Jeg står nemlig og mangler en virkelig god opskrift på Chili con carne, ikke nødvendigvis stærk og slet slet ikke med det der discount-pulver man kan købe i diverse fødevarepushere. Bare en god nem chili jeg lige kan whippe sammen på kort tid.

Så frem af busken alle i kloge kogekoner. Host op med jeres bedste Chiliopskrift. Please

18 kommentarer:

Anita sagde ...

Google er din bedste ven i sådanne tilfælde... 33.000 hits på chili con carne - på dansk!

Uden Relevans sagde ...

Ja jeg er klar over at Googling er vejen frem, men jeg vil gerne have folkets erfaringer med så jeg er sikker på at det smager godt.

Eva sagde ...

He he, den opskrift krammer jeg ikke ud med. Men jeg kan røbe, at der skal mørk chokolade i....

Uden Relevans sagde ...

Damm you Alexis! eh.. Eva. :o).

Hvad med at maile den til mig?

Dana Watsham sagde ...

Dogme-udgaven (til ca. 10 personer, eller til portionsfrysning):

1 dl butter beans
1 dl røde kidneybønner
1 dl hvide eller sorte bønner

- sættes i blød aftenen i forvejen i rigeligt vand (og jeg mener rigeligt. De suger ca deres eget volumen to gange)

2 løg
masser af hvidløg (alt under 8 fed er pjank)
500 g mast ko (oksehak ....)
1 kg modne tomater i små bidder
4 stænger blegselleri
3 gulerødder
4 peberfrugter (de lange snackpebre)
2 - 3 friske røde chilier (mild version - brug flere hvis det skal være stærkt)
1 spsk granuleret råchokolade (fås nemmest der hvor man forhandler Summerbird)
salt
peber

Bønnerne skylles grundigt i et dørslag og koges i frisk vand med en teske salt og en håndfuld timian i ca 45 min. De må ikke blive smattede.

Alle grøntsager snittes i tændstikker - husk at fjerne samtlige frø og indvendige hinder fra chilierne! - løg og letknust hvidløg svitses klart, kød tilsættes og svitses krummet, bønnerne skylles grundigt i et dørslag og hældes i, omrøres, tomater tilsættes.
Der skal nu stå væde ca 1/3 op i gryden. Om nødvendigt spædes med lidt rødvin eller vand. Tilsæt granuleret råchokolade.
Tætsluttende låg på, ned på laveste blus, og simrer ca 1 - 1½ time.

Den halvhurtige:
Erstat de udblødte bønner med samme mængde dåsebønner I VAND - ikke noget med ulækre baked beans eller lignende!

fivetosix sagde ...

Med mindre dig og lillemor ;-) er MEGET GLAD for chokolade, så ville jeg udelade det, og så ellers "go-Dana-way". Syntes chokoladen giver en lidt "vammel smag", som overskygger det andet. Just my 2 cents.

fivetosix sagde ...

PS! Men hvorfor ikke prøve en variant med og en uden chokolade inden den skal serveres ;-) Du kan jo blot lave half and half.

Lizelotte sagde ...

Jeg synes chokolade i en god kraftig chili er fantastisk og ikke vammel. Men det kræver en god kvalitet mørk chokolade.

Så kan det til gengæld varmt anbefales.

Dana Watsham sagde ...

Øæeh - det skal ikke være almindelig chokolade - det skal være RÅchokolade. Usødet og næsten sort! Så bliver det nemlig slet ikke vammelt, hvilket jeg osse synes det gør med 'almindelig' chokolade.

Desuden var der faldet et par linjer ud i opskriften. Efter
"Kødet hældes i og svitses krummet" skal der stå:

Tilsæt nu de finsnittede grøntsager og lad dem syde sammen med løg, hvidløg og kød indtil de begynder at afgive væde og gulerødderne bliver lysegule i kanterne.

Velbekomme! Og husk en frisk salsa af tomat, koriander og agurk samt godt knasende brød.

H.M.Ulla sagde ...

Nu også dig 526... Argh.

fivetosix sagde ...

Sorry! Jeg skulle bare se om du var der :-)
Skal aldrig ske' igen!

Uden Relevans sagde ...

Dana Jeg takker entusiastisk, Det lyder dog som et todages projekt :o).

526 Hun vil ikke ha det :o)

fivetosix sagde ...

I know...Skulle bare se om hun spræller endnu ;-)

Dana Watsham sagde ...

Moffe:

Når først bønnerne er i blød passer de sig selv - eller brug dåsebønner. Perkerkøbmænd har dem i saltlage, og de er OK i en nødsituation. Den nævnte mængde iblødsætning svarer til fire dåser hvide eller røde bønner ... og husk: Kun Kyllinger Koger ikke deres chili selv!!!!

Uden Relevans sagde ...

Jawohl Obersturmbahnführer! :o)

Jeg tror at Prinsesen og jeg skal lave det på den måde når vi får et par dage her i december.

H.M.Ulla sagde ...

626 >> Spræller...? Jeg ROTERER i min grav, gør jeg. Det ender med at jeg laver en ny blog KUN for at genere dig! ;o)

Loverboy >> Det kunne ellers være godt om vi kunne gøre det en af dagene. Jeg er sikker på det ville være godt til min snotnæse...

Dana Watsham sagde ...

Jow, det er et flerdagesprojekt på dogmemåden - men god mad tager tid. Og benævnte portion giver nok til at to voksne kan voldæde, og derefter fryse portioner ned til to - tre middage. Så de to dages arbejde giver indtil flere dovnemiddage.

Desuden kan man se sådan på det, at når man har sat bønner i blød, er der frit slaw - de kan bruges i en chili, i en coq au vin, som basis i en pot-au-feu (Goooooogle...), eller til baked beans på dogmemaner - man skal bare beslutte sig for en bønnedag og så rutinemæssigt sætte 'prutpiller' (sønnikes ord for dem) i blød dagen før ....

Uden Relevans sagde ...

Så må jeg jo en tur forbi "Døgnmarked Altid Åben" på Nørrebrogade :o)

Send en kommentar